Posted on

4 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων – Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τον Δήμο Ηρακλείου

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Ηράκλειο 04-04-2022

Με αφορμή την 4η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, ο Δήμος Ηρακλείου παρουσίασε τις δράσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα αδέσποτα ζώα, σε συνέντευξη τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια.

Προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση, έχει ήδη δημιουργηθεί o νέος δικτυακός τόπος (animals.heraklion.gr/), ενημερωτικό video και φυλλάδιο, ενημερωτική αφίσα αλλά και τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ, τα οποία παρουσιάστηκαν  στη συνέντευξη.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός σε δήλωσή του τόνισε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων είναι μια καλή αφορμή για σκεφτούμε τα ζώα που έχουν την ανάγκη μας.  Στο Δήμο Ηρακλείου προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το οξύ πρόβλημα των αδέσποτων με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου. Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι το επίπεδο μιας κοινωνίας φαίνεται και από τον τρόπο που φερόμαστε στα ζώα. Παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, στο Ηράκλειο έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο. Εμείς με τις υπηρεσίες μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ωστόσο χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα και ωριμότητα από όλους, μεταξύ των οποίων και τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων, ώστε το πρόβλημα κάπως να αμβλυνθεί.

Με την  ευκαιρία θέλω να προτρέψω τους συμπολίτες να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο. Θα του προσφέρουν πολλά μα εκείνο θα τους προσφέρει ακόμα περισσότερα».

Η Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών Μαρία Καναβάκη, αρμόδια για θέματα αδεσπότων, στην τοποθέτησή της στην συνέντευξη τύπου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Στο Δήμο Ηρακλείου ειδικά το τελευταίο διάστημα έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για τα αδέσποτα, που πλέον μπορούμε να πούμε ότι οι καρποί της έχουν αρχίσει να φαίνονται.

Ωστόσο ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τη δύσκολη πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας υπολογίζεται ότι διαβιούν περίπου 4-5 χιλιάδες αδέσποτα. Την ίδια στιγμή που η χωρητικότητα στο Δημοτικό μας Κυνοκομείο είναι μόλις 80 θέσεις και το προσωπικό για την περισυλλογή 2 άτομα που είναι σε ετοιμότητα κάθε ημέρα και κάθε ώρα. Είναι λοιπόν παραπάνω από κατανοητό ότι το ζήτημα των αδέσποτων δεν θα λυθεί με ένα μαγικό ραβδί σε μια στιγμή. Θέλει χρόνο,  επιμονή, υπομονή, εκπαίδευση, ευαισθησία, συλλογική δουλειά. Για αυτό ευχαριστώ ιδιαίτερα το προσωπικό του Δήμου Ηρακλείου, τα Φιλοζωικά Σωματεία και όλους τους εθελοντές, που προσπάθεια αυτή είμαστε παρόντες όλοι μαζί.

Ας αναφερθούμε σε ορισμένα απολογιστικά στοιχεία:

Συγκεκριμένα το έτος 2021 πραγματοποιήθηκαν:


1.      Διαγωνισμός για αμοιβή κτηνιάτρων, (74.400,00 €)
2.      Διαγωνισμός για προμήθεια κτηνιατρικού υλικού, (24.800,00 €)
3.      Διαγωνισμός για προμήθεια αναλωσίμων ειδών για το καταφύγιο των αδέσποτων ζώων, (24.800,00 €)
4.      Διαγωνισμός για προμήθεια τροφών, (24.800,00 €)
5.      Διαγωνισμός για κτηνιατρικά απόβλητα, (21.000,00 €)
6   Διαγωνισμός Έκτακτων κτηνιατρικών φαρμάκων, (7.251,87 €)
7.      Διαγωνισμός για εκπαιδευτή σκύλου, (37.000 €)
8.      Διαγωνισμός για παροχή υπηρεσιών για υιοθεσίες, (38.000 €)
 

Συνολικά  ανέρχεται σε 252.051,87 € το ύψος για τα παραπάνω το 2021 και συνεχίζονται οι αυξημένοι κωδικοί και στον Π/Υ του 2022.

Επιπρόσθετα έγιναν:  

  1. 499 διεκπεραιώσεις αιτήσεων δημοτών για αδέσποτα σκυλιά και γάτες
  2. 337 καταχωρήσεις πιστοποιητικών ηλεκτρονικής ταυτοποίησης δεσποζόμενων ζώων δημοτών Ηρακλείου.

Καθώς επίσης και:

2021:

1.    (350) εισαγωγές αδέσποτων σκυλιών

2.    (270) στειρώσεις αδέσποτων σκυλιών

3.    (188) απελευθερώσεις αδέσποτων σκυλιών

4.    (106) υιοθεσίες αδέσποτων σκυλιών

5.    (71) εισαγωγές αδέσποτων γατών

6.    (71) στειρώσεις αδέσποτων γατών

7.    (69) απελευθερώσεις αδέσποτων γατών

8.    (2) υιοθεσίες αδέσποτων γατών

A’ Τρίμηνο του 2022: 

1.    (96) εισαγωγές αδέσποτων σκυλιών

2.    (31) στειρώσεις αδέσποτων σκυλιών

3.    (39) απελευθερώσεις αδέσποτων σκυλιών

4.    (16) υιοθεσίες αδέσποτων σκυλιών

5.    (35) εισαγωγές αδέσποτων γατών

6.    (35) στειρώσεις αδέσποτων γατών

7.    (34) απελευθερώσεις αδέσποτων γατών

8.    (1) υιοθεσίες αδέσποτων γατών

Στη νέα αυτή προσπάθεια μας καθοριστική σημασία έχει και η γνώση της νομοθεσίας.

Γι’ αυτό και πραγματοποιήσαμε ήδη το προηγούμενο διάστημα ενημερωτική ημερίδα για το νέο νόμο 4830/2021 και το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, και θα προχωρήσουμε στη διάθεση ενημερωτικού εντύπου σχετικά με όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την επανένταξη των αδέσποτων ζώων.

Και εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων έχει ανατεθεί από το κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στους Δήμους, χωρίς καμία περαιτέρω στήριξη, πόρους και προσωπικό. Διαχειριζόμαστε αυτό το τεράστιο θέμα, με δικά μας μέσα και πόρους και με ελάχιστο προσωπικό.

Η Κεντρική Διοίκηση οφείλει με απτές κινήσεις να μας βοηθήσει και όχι να μας μεταβιβάζει απλώς μια τέτοια αρμοδιότητα τόσο σοβαρή με τόσες ευθύνες, ανάγκες και απαιτήσεις. Τα σωματεία και οι εθελοντές έχουν άλλο ρόλο. Η κρατική παρουσία πρέπει να είναι , επιτάσσεται να είναι, με πράξεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Θα εστιάσω τώρα τώρα σε δύο βασικά ζητούμενα: τον εθελοντισμό και τις υιοθεσίες:

Εθελοντισμός: Αγαπάμε την πόλη μας, προστατεύουμε τα αδέσποτα, δηλώνουμε εθελοντές φιλόζωοι στο Δήμο Ηρακλείου.

Υιοθεσία: Δεν αγοράζουμε, υιοθετούμε αδέσποτο. Κι αν δεν μπορώ να γίνω «φυσικός κηδεμόνας» γίνομαι «εικονικός κηδεμόνας».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει πάνω σε αυτούς τους άξονες είμαστε χαρούμενοι και καμαρώνουμε τη νέα μας ιστοσελίδα animals.heraklion.gr αλλά και για την παρουσία μας στα social media: facebook και Instagram.

Δημιουργήσαμε ενημερωτικό βίντεο, φυλλάδιο και αφίσα, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ.

Παρακολουθήσαμε τα σεμινάρια του Zero Stray Academy και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε συνεχώς ευκαιρίες μάθησης και εκπαίδευσης.

Αποκτήσαμε εκπαιδεύτρια στο χώρο του κυνοκομείου και αναβαθμίσαμε τις υπηρεσίες του κτηνιατρείου.

Στηρίζουμε με διάθεση τροφών τα φιλοζωικά σωματεία και συνεργαζόμαστε μαζί τους.

Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε το χώρο του κυνοκομείου στα σχολεία και να διευρύνουμε το ωράριο λειτουργίας για όσους θέλουν να μας επισκεφτούν και να μας γνωρίσουν τα ζωάκια μας.

Προγραμματίζουμε δράσεις και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Σχεδιάζουμε ομιλίες και παρουσιάσεις σε Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες και Πολιτιστικούς Συλλόγους, Εθελοντικές Οργανώσεις κλπ.

Με την ευκαιρία, να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ Ευγένιο, ο οποίος το κάλεσμα μας να συνδράμει η Αρχιεπισκοπή στην ευαισθητοποίηση για τα ζώα, αμέσως με πολύ αγάπη, προθυμία και χαρά, μας απάντησε ότι είναι δίπλα μας.

Τα αδέσποτα έχουν ψυχή κι ας μην έχουν φωνή. Είμαστε όμως εδώ εμείς.

Ας γίνουμε η φωνή που δεν έχουν».