Κυνοκομείο

Το Kαταφύγιο Ζώων του Δήμου ΗρακλείουΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το ενδιαίτημα μικρών ζώων του Δήμου Ηρακλείου (ΔΗ) λειτουργεί από το 2004 στη θέση Σπαρτιάς στην ευρύτερη περιοχή της Φοινικιάς και λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 και τις τροποποιήσεις του. Οι νέες του εγκαταστάσεις που αδειοδοτήθηκαν το 2010,  παρέχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας 80 ζώων. Το ενδιαίτημα λειτουργεί ως ένας χώρος προσωρινής παραμονής των αδέσποτων ζώων,  με σκοπό την περίθαλψη, τη στείρωση, τον εμβολιασμό και τη σήμανση αυτών πριν την υιοθεσία τους ή την επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τα σκυλιά που περισυλλέγονται καθημερινά από περιοχές που ανήκουν αποκλειστικά στα διοικητικά όρια του δήμου Ηρακλείου οδηγούνται στο χώρο του ενδιαιτήματος όπου υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, σημαίνονται και καταγράφονται στα ειδικά αρχεία που τηρούνται από το προσωπικό. Εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι υγιή και δεν είναι άρρωστα, υπόκεινται σε αποπαρασσίτωση, στείρωση και εμβολιασμό και παραμένουν για κάποιο διάστημα στο κυνοκομείο ώστε να δοθούν για υιοθεσία. Σκυλιά που χρειάζονται περίθαλψη βοηθούνται κτηνιατρικά και περιθάλπονται όσο διάστημα χρειαστεί. Σκυλιά  που διαπιστώνεται από τη σήμανση τους (μικροτσίπ) ότι έχουν ιδιοκτήτη, επιστρέφονται σε αυτόν (με κίνδυνο όμως να πληρώσει ο ιδιοκτήτης πρόστιμο για εγκατάλειψη ζώου στην περίπτωση που δεν έχει δηλώσει έγκαιρα την απώλεια του).

Λόγω των περιορισμένων θέσεων περίθαλψης που υπάρχουν στο ενδιαίτημα και σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος, στην περίπτωση που περάσει εύλογο χρονικό διάστημα και δεν έχει βρεθεί λύση για την υιοθεσία κάποιου σκύλου και εφόσον κριθεί από τον κτηνίατρο υγιής, τότε ο σκύλος επαναφέρεται στο φυσικό του περιβάλλον με απόφαση της δημοτικής αρχής, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Ηράκλειου και κατά προτίμηση στην περιοχή από όπου περισυνελέγη.
Τα ζώα που απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον αλλά και τα ζώα που δίνονται για υιοθεσία έπειτα από τις διαδικασίες στείρωσης και εμβολιασμού φέρουν στο εσωτερικό του πτερυγίου του αριστερού τους αυτιού ένα τατουάζ με μορφή Ε το οποίο δηλώνει την παραμονή τους στο χώρο του ενδιαιτήματος. Επίσης φέρουν ειδική ηλεκτρονική ταυτότητα (μικροτσίπ).

ΥΙΟΘΕΣΙΑ
Η υιοθεσία των σκύλων από το χώρο του ενδιαιτήματος επιτρέπεται σε όποιον το επιθυμεί (ακόμα και σε κάτοικους εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου Ηράκλειου) και γίνεται με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και με την υποχρέωση της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης του ζώου.
Καθένας που το επιθυμεί μπορεί να επισκεφτεί το χώρο του ενδιαιτήματος και να γνωρίσει από κοντά όλα τα σκυλιά που φιλοξενούνται σε αυτό.
Επίσης εύκολη είναι η πρόσβαση και στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Ηρακλείου στην οποία προβάλλονται φωτογραφίες των σκύλων που φιλοξενούνται στο ενδιαίτημα.
Facebook: Κυνοκομείο Ηρακλείου – Χαρίστε τους ένα σπίτι
Instagram: heraklion_kynokomeio
ΥouTube: Κυνοκομείο Ηρακλείου – Χαρίστε τους ένα σπίτι

ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ
Οι κάτοικοι του δήμου Ηράκλειου μπορούν να απευθύνονται στο ενδιαίτημα για να δηλώσουν την ύπαρξη αδέσποτων ή τραυματισμένων σκυλιών στην περιοχή τους, οι οποίοι χρίζουν στείρωσης ή περίθαλψης. Το προσωπικό περισυλλογής θα μεριμνήσει για την περισυλλογή αυτών τηρώντας σειρά προτεραιότητας βάση της σοβαρότητας της κατάστασης και της αναγκαιότητας περισυλλογής.

ΣΚΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Σκοπός λειτουργίας του ενδιαιτήματος είναι ο έλεγχος του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων και πιο συγκεκριμένα η αντικατάσταση του ανεξέλεγκτου πληθυσμού άρρωστων και ανεμβολίαστων σκύλων από ένα μικρότερο πληθυσμό στειρωμένων και υγιών ζώων.
Με παράλληλες δράσεις ο δήμος Ηράκλειου ευαισθητοποιεί τους πολίτες πάνω στο θέμα των αδέσποτων και προωθεί την υπεύθυνη υιοθεσία και ιδιοκτησία σκύλων.